Fråga facket Fråga facket

Medaljregn för Sverige vid yrkes-EM i Budapest

Arbetsmarknad Tre guld och ett brons. Det blev Sveriges facit i yrkes-EM i Budapest som avslutades i helgen. Guldmedaljerna togs av Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö tog brons.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Det svenska yrkeslandslaget tog hem tre guld och ett brons vid Yrkes-EM i Budapest.

Bagare tog guld

Det blev succé för Sverige i den tionde upplagan av Yrkes-EM som hölls i Budapest den 26-28 september. Det svenska yrkeslandslaget kom till mästerskapet med en trupp på 32 deltagare som tävlade i 27 yrken. 4 av dem lyckades alltså ta medalj.

En av guldmedaljerna gick till bagaren Lina Andersson som under de tre tävlingsdagarna bakade alltifrån matbröd och frallor till wienerbröd och croissanter.

- Det känns jättebra, men lite overkligt fortfarande. Det är ju det här man övat för så det är kul att få ett kvitto på att det är värt alla timmar man lagt ner, säger hon.

LOs andre vice ordförande Berit Müllerström som var på plats och tittade på tävlingarna är imponerad av svenskarnas resultat. 

- Jag är mycket stolt över våra insatser. Inte minst med tanke på att vi åkte dit med en trupp som aldrig tävlat internationellt förut, säger hon.

Förhoppning att fler väljer LO-yrken

Berit Müllerström hoppas att de svenska framgångarna kan inspirera fler unga att välja ett LO-yrke.

- Det här är ett roligt sätt att uppmärksamma olika LO-yrken. Förhoppningsvis kan det inspirera unga som just nu står i valet och kvalet om vad de ska välja för gymnasieutbildning, att ta steget och utbilda sig till elektriker, hotellreceptionist eller något annat LO-yrke.

Fakta Yrkes-EM

Yrkes-EM 2018 i Budapest var den tionde upplagan av mästerskapet. 500 tävlande från 28 olika länder kämpade om medaljer inom 40 olika yrken. Sverige tog 3 guld och ett brons.

GULD:

Viktor Thulin, kock, Genarp

Lina Andersson, bagare, Uppsala

Martin Lindelöw, industrielektriker, Hässleholm

BRONS: 

Emil Fäldt, hotellreception, Malmö