Film 1 - Krafter som påverkar ett samhälle
Det enda konstanta i ett samhälle är förändringen. Vi lever i ett växelspel mellan konstruktivitet och destruktivitet. I filmen presenterar Claes-Mikael Ståhl de viktigaste krafterna som samhällsvärnen ska skydda oss emot.
Film 2 - Det goda livet
I skydd av samhällsvärnen möjliggörs ”det goda livet”. I filmen diskuterar Claes-Mikael Ståhl hur kan man tänka kring det goda livet. Och vad händer egentligen med människor som lever bakom samhällsvärn?
Film 3 - Det bästa jaget
Politik handlar ytterst om hur vi föreställer oss människan. Högerpopulister vill att vi ska vara våra ”sämsta jag”. I filmen diskuterar Claes-Mikael Ståhl politiken som kan göra oss till våra ”bästa jag”? Men också hur samhällsvärnen kan bidra till detta.
Film 4 - Sverige och omvärlden
Samhällsvärnen, demokrati, välfärdsstat med mera, reser vi på nationalstatens grund. I internationella samarbeten som FN och EU kan samhällsvärnens förutsättningar stärkas, eller försvagas. I filmen presenterar Claes-Mikael Ståhl bland annat samspelet mellan Sverige och omvärlden.
Trailer - Viktiga händelser i den fackliga historien
Filmserien Viktiga händelser i den fackliga historien handlar om hur Sverige blev en av de platser som ger människor störst frihet och möjligheter. Se LO-juristen Claes-Mikael Ståhls filmserie om den svenska kollektivavtalsmodellens tidiga utveckling.
Vad kan vi lära av historien?
En introduktion till en filmserie om de händelser som styrde in Sverige på den kollektiva självregleringens väg. Claes-Mikael Ståhl berättar om hur 1902 års politiska generalstrejk för allmän rösträtt blev början på kollektivavtalsmodellen.
Verkstadskonflikten 1905 - konflikt
Riksavtal och förhandlingsordningar ska inte tas för givna. Verkstadskonflikten 1905 var en epokgörande händelse som även gav fackföreningsrörelsen självförtroende. Konflikt är temat för ett samtal mellan Veli-Pekka Säikkälä och Claes-Mikael Ståhl.
Saltsjöbadsavtalet 1938 - kompromiss
Få händelser har haft så stor betydelse för den fackliga självbilden som Saltsjöbadsavtalet. Uppgörelse tas idag för given men var mycket kontroversiell när det begav sig. Irene Wennemo Claes-Mikael Ståhl diskuterar kompromissens villkor.
Storstrejken 1909 - utopism
Ur nederlaget i 1909 års storstrejk växte en ny fackföreningsrörelse fram. Men vad kan vi lära av konflikten idag? Håkan Bengtsson och Claes-Mikael Ståhl diskuterar visionens och utopismens plats inom fackföreningsrörelsen.
Rehn-Meidner modellen 1950 - pragmatism
Åren efter andra världskriget medför stora utmaningar för Sverige och kollektivavtalsmodellen. Det är i den här miljön som LO-ekonomerna Gösta Rehn och Rudolf Meidner ser möjligheter. Josefine Krantz och Claes-Mikael Ståhl diskuterar facklig pragmatism.