Fråga facket Fråga facket

Bemanningen inför julen är fackklubbens största förhandling

Arbetsmiljö Inför julen är schemaläggningen på e-handelslagret närmast brutal för att möta den ökade efterfrågan. Vi gör det bästa vi kan och lär oss efterhand, säger Michelle som är lagerarbetare och fackligt aktiv i Handels.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Jag älskar facket! Jag blir fullpumpad med energi och glädje och ser att det går att påverka, säger Michelle som är fackligt aktiv i Handels. Foto: Lars Forsstedt

Vad lägger du in i begreppet Det goda arbetet?

- Det är viktigt för mig att vara på en arbetsplats där vi tillsammans strävar efter att nå ett klimat med härlig gemenskap.

- Att vi står över skitsnack och hanterar olikheter på ett vuxet sätt för att en god arbetsmiljö ska råda för oss alla.

Samma förhållningssätt ska gälla också gentemot arbetsgivaren.

- Oavsett vilken typ av chef eller titel du har, ska samma sak gälla mot dig, att du också ska bli välkomnad och inbjuden på arbetsplatsen och agera likadant tillbaka.

Alla har ett ansvar för att alla ska må bra och i slutänden vinner alla på det, menar Michelle.

- Om det råder ett gott uppträdande, om risker för ohälsa och olycksfall har förebyggts i möjligast mån och arbetsuppgifterna är varierande så stannar personalen kvar vilket leder till ännu bättre samarbete, gemenskap och vinster för företaget.

Företagets chefer praktiserar på golvet

Ett något ovanligt men uppskattat inslag på lagret är när personal från huvudkontoret kommer för att praktisera.

- Vår chef och andra medarbetare från huvudkontoret deltar ibland i våra arbetsuppgifter. Det är skönt att se dem stå fyra timmar i packen. Det känns i både ben och rygg.

- Ju fler som testar på jobbet under några timmar desto fler förstår lite mer av hur det är att stå här en hel arbetsdag.

Möjligheten att påverka

Har du varit med och förbättrat och förändrat något på arbetsplatsen?

- Vid en arbetsstation sorteras paket i olika storlekar och det innebar ett slit med otaliga lyft från golvet upp till huvudhöjd. Det var inte många som ville jobba där. Vi föreslog därför olika lösningar och till sist blev utvägen en investering i en ny sorteringsmaskin som är en stor förbättring.

Men allt är inte lätt att förändra och en del saker tar tid.

- Under vad tycks som en evighet har vi fört fram att det blåser kalluft under ett lagringsskåp. Står du där och plockar varor blir du rejält kall om benen.

Vad betyder facket för dig?

- Jag älskar facket! Efter en facklig kurs är jag fullpumpad med energi och glädje och vill bara skrika ut att det går att göra skillnad.

- Kunskap ger mig mer åsikter och lösningar för hur jag ska kunna stå på mig mer.

Genom fackliga kurser har Michelle utvecklats i sin roll.

- Jag har fått bakgrunden till arbetarrörelsens värderingar och målsättningar som har sin grund i allas lika värde och demokrati. Det har peppat mig i mitt fackliga arbete och att bli mer aktiv.

Möjligheten att träffa andra medlemmar i Handels har varit en stor tillgång.

- Jag har fått träffa andra medlemmar från andra arbetsplatser och det har varit mycket inspirerande. Vi har bytt historier från vår arbetsvardag och vi har fått mer djupgående insikter. Jag har blivit mer självsäker.

Finns det skyddsombud på arbetsplatsen?

- Vi har tre skyddsombud och en av dem är huvudskyddsombud.

- Vi uppmanar medlemmarna att skriva tillbudsrapporter. Genom att dokumentera händelser som kan leda till ohälsa eller olycksfall kan vi och arbetsledningen identifiera och förebygga risker i arbetet.

Hur organiserar ni ert fackliga arbete?

- Vi har haft möten inom klubbstyrelsen med skyddsombuden för att tillsammans ta upp relevanta och överhängande frågor. Det har gjort oss mer enade inför mötet med arbetsgivaren och lett till fler idéer på lösningar.

Fackanslutningen är ungefär 60 procent. På vissa medlemsmöten i den nybildade lokala klubben har även icke medlemmar varit inbjudna för att alla ska ta del av viktiga och svåra frågor.

Hur pass mycket lyssnar arbetsgivaren på facket?

- Det har förändrats under de senaste två åren. I början lät det mer ”Jag vill ha!” från båda sidor, men ju mer vi lärde känna, respektera och lita på varandra ju bättre blev vi på att diskutera och lyfta fram lösningar och förhandla.

Bemanningen under julen är den största förhandlingen för klubben.

- Schemaläggningen är brutal för att kunna möta en ökad efterfrågan. Det är jobbiga arbetstider och det gör det ännu svårare att ta sig hem.

- Vi får göra det bästa vi kan och båda parter drar lärdomar av det vi kommer fram till. Vi har förhandlat fram lönekompensationer.

Ibland behövs mer betydande förändringar

Michelle vittnar om att det finns mycket att ta tag i, både om hur arbetet planeras och organiseras, men också betydelsen av överblick och en helhetssyn.

- Det är bra att bygga om hyllor, ha fläktar som värmer på vintern och svalkar på sommaren, men för att göra större skillnad för temperatur, damm och luft krävs mer betydande förändringar.

- I framtiden är det nog en modernare lokal som behövs, avslutar Michelle.

Text: Sophia Gabrielsson