Fråga facket Fråga facket

Historia

Arbetsmarknad Sedan LO bildades 1898 har den svenska fackföreningsrörelsen vunnit många segrar, till exempel om arbetstid, rösträtt, semester och a-kassa. Men det finns mycket kvar att göra. Facket behövs även på 2000-talet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Facket behövs fortfarande

Att studera sin historia handlar inte bara om nostalgi utan också om att lära sig av erfarenheterna och dra slutsatser inför framtiden. 

Fackföreningsrörelsens historia har ibland varit dramatisk med stora strejker och dödsskjutningar. Men för det mesta har kampen skett i det tysta och förts av vanliga medlemmar som förhandlat, gått studiecirklar, bildat fackklubbar, diskuterat med sina arbetskamrater och ibland kanske slagit näven i bordet på chefens kontor. Den svenska arbetarrörelsens historia har formats av människor som rätat på ryggarna och vägrat låta sig förtryckas.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Här ger vi några korta inblickar i LOs och fackföreningsrörelsens historia. Läs till exempel om de kvinnliga byggnadsarbetarna som strejkade 1888, om skotten i Ådalen 1931 och om strejken på Toys R Us 1995.

Vill du veta mer? Det mesta som rör LOs historia finns samlat på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Flemingsberg utanför Stockholm. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek drivs av en fristående stiftelse som har staten, LO och Socialdemokraterna som huvudmän.

Filmer - historiska händelser

Se korta filmer om viktiga fackliga händelser (LO Play)