Tal och artiklar
-
Regeringens utrikespolitik riskerar att göra världen mindre demokratisk
Att driva en utrikespolitik som fokuserar på snäva nationella intressen kan leda till att Sverige bidrar till en negativ utveckling i världen. Det skriver Louise Olsson, förste vice ordförande LO, och Oscar Ernerot, generalsekreterare Olof Palme international center.
-
De verkar nöjda med att familjer blir fattigare
Sverige är ett fantastiskt land men de senaste decennierna har utvecklingen gått åt fel håll. Vi vill se en ny riktning för Sverige där vanligt folk sätts först, skriver Magdalena Andersson (S) och LO-ordföranden Johan Lindholm.
-
Sveriges arbetare förtjänar högre och mer rättvisa löner
LO:s gemensamma lönekrav är ett viktigt steg för att säkra goda reallöneökningar som gynnar Sveriges arbetare. Med ett välavvägt lönemärke kan nya steg tas för att skapa högre och rättvisare löner. Svenska arbetare förtjänar högre löner, skriver Torbjörn Hållö, chefsekonom LO och Kerstin Mikaelsson, utredare LO.
-
Regeringens angiverilag är direkt skadlig för Sverige
Regeringen måste lyssna på professionerna och facken – inför inte angiverilagen, skriver LO, TCO och Saco.
-
”Dåligt för både Sverige och uppsagda när regeringen slaktar a-kassan”
A-kassan borde förbättras, inte försämras om regeringen få de ekonomiska hjulen att snurra, skriver Louise Olsson och Niklas Blomqvist på LO.
-
Sveriges status skadas av regeringens biståndshaveri
Frågan är vad nya biståndsminister Benjamin Dousa (M) tänker göra för att laga skadan som redan orsakats av regeringens oprofessionella hantering av Sveriges internationella relationer? undrar Louise Olsson, LO:s förste vice ordförande
-
”Forskarna har missförstått syftet med omställningsstudiestödet”
REPLIK DN DEBATT. Företrädare för Svenskt Näringsliv, LO och PTK: Omställningsstudiestödet är inte en arbetsmarknadsåtgärd i traditionell bemärkelse – och det är högst rimligt att staten bidrar.
-
Demokratin är under attack – även i Sverige
17 organisationer: Vi är djupt oroade över vad som håller på att ske
-
LO-ekonomerna: Regeringen måste stimulera konsumtion – inte öka hushållens sparande
Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Hushållen håller hårt i plånboken. Inflationschocken är över, men konsekvenserna av den höga inflationen består, skriver sju LO-ekonomer.
-
Riksbanken, nu måste ni sänka styrräntan
LO:s chefsekonom: Räntemasochismen gynnar bara storbankerna
-
Drömsemestern är inte något för alla
Varannan arbetare har inte råd att resa bort på ledigheten
-
”Historiska avtalet fungerar inte utan att staten betalar”
Intresset är stort för omställningsstudiestödet, som ska göra det möjligt att utbilda sig som vuxen. Arbetsmarknadens parter sköter sin del. Men CSN behöver mer resurser för att klara handläggningen, och reglerna är för snåriga. Regeringen måste fatta nödvändiga beslut redan före ¬sommaren, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv, LO och PTK
-
Linjetal av Johan Lindholm vid LO-kongressen 2024
-
Susanna Gideonssons första maj-tal 2024
Första maj-talet som hölls av LOs ordförande Susanna Gideonsson i Malmö.
-
Therese Guovelins första maj-tal 2024
LOs förste vice ordförande Therese Guovelins första maj-tal i Motala.
-
”Partierna håller inte vad de lovat om pensionerna”
Pensionerna var en stor fråga för väljarna 2022, men partierna bemötte kritik mot låga och orättvisa pensioner med tystnad. Nu har politikerna vaknat. Men de vill inte utreda bättre pensioner – utan bara undvika ännu sämre. LO kommer inte att stå bakom ett pensionssystem som inte längre fyller sin funktion, skriver Susanna Gideonsson, Therese Guovelin och Torbjörn Johansson för LO.
-
Var är integrationsåtgärderna, Johan Pehrsson?
Stöd i jobbsökandet och kompetenshöjande insatser för nyanlända ger samhällsekonomiska vinster. Det skriver Susanna Gideonsson och Therese Guovelin från LO.
-
"Attacken på biståndet är en attack mot facklig organisering”
Regeringens förstatligande gör biståndet sämre, skriver ordförandena i LO, TCO och Saco som också är huvudmän för fackliga biståndsorganisationen Union to Union.
-
Dags att kliva fram ur dimman, Ebba Busch
Trots att EU och större aktörer ur det svenska näringslivet backar CSDDD-direktivet – släpar regeringen, med Ebba Busch i spetsen, fötterna efter sig i frågan. Det är dags att Sverige kliver ut ur dimman och tar ställning för. Det skriver Susanna Gideonsson, ordförande LO och Johan Danielsson, kandidat till Europaparlamentet, plats 2 på Socialdemokraternas lista.
-
Dra inte tillbaka viktiga reformer i sjukförsäkringen
Alla kan bli sjuka. Därför måste vi arbeta mer förebyggande med att förbättra arbetsmiljön, men vi behöver också en sjukförsäkring som genom rehabilitering och stöd hjälper dem som blir sjuka tillbaka till arbetet. Det vi inte behöver är en försämring för de sjukskrivna och deras möjligheter att bli friska och återgå till arbete, skriver företrädare för LO, TCO och SACO.