Fråga facket Fråga facket

Räkna med oss!

Kollektivavtal Lokalvårdaren Yossy och hennes arbetskamrater inom Kommunal på Blekingesjukhuset i Karlskrona har fullt upp med att få arbetsdagen att fungera. De jobbar i samma lokaler och tar ansvar för att inte äventyra liv och hälsa. I avtalsrörelsen vill hon värderas högre och få mer i lön.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Jag trivs med mitt viktiga hygieniska arbete. Det är vi som även tar smittstädning vid utbrott av vinterkräksjukan och annat allvarligt som inträffar på sjukhuset, säger Yossy. Foto: Lars Forsstedt

Diskuterar du och dina arbetskamrater avtalsrörelsen?

- Nej, i år har många möten varit inställda. Vi har haft fullt upp med att ställa upp för varandra och ta extra pass när någon är sjuk.

- Det är personalbrist både hos oss och hos undersköterskorna. Vi har alla fått täcka upp inom nya arbetsområden och tagit ansvar för att inte äventyra liv och hälsa. 

Corona är besvärligt och nervöst

Det tar dubbelt så lång tid att städa en corona-avdelning, berättar Yossy och beskriver skyddsutrustning med både munskydd och visir, kläder och skor som ska tas på och av. 

- Det känns besvärligt och rejält nervöst. Flera kollegor är så pass uppskärrade att de vill undvika vissa städområden.

För andra gången är det intagningsstopp på kirurgen. Smittspridning bland avdelningspersonalen har nått patienterna.

Kritisk till sämre anställningstrygghet

- De lokala politikerna pratar om att sälja ut städtjänster, säger Yossy som är kritisk till lagförslaget om sämre anställningstrygghet. Hon började som sommarvikarie på städcentralen och fick fortsätta som timvikarie och hade en del kortare vikariat innan hon fick fast tjänst på heltid 2013.

Fler är hårt utsatta

Yossy vill lyfta fram de medarbetare som hämtar smutsiga arbetskläder och tvätt från avdelningarna för att lämna till tvätteriet och som sen även delar ut den rena tvätten igen. 

- Deras arbete har också blivit mer utsatt och de har jobbat extra för att hinna med.

Vad tycker du är viktigast att facket driver i avtalsrörelsen?

- Högre löner och bemanning. Det ska märkas att vi har gjort något extra, att vi har ställt upp! Annars blir det orättvist. Vår arbetstid ska gälla och ge oss tid till återhämtning och möjlighet till en bra fritid både under arbetsveckorna som under sommarsemestern.

Vad vill skicka med till dem som förhandlar?

Räkna med oss! Även vi har viktiga arbeten. Vi vill synas och höras och vill att vårt arbete ska få mer uppmärksamhet, värderas högre och ger oss mer i alla fall i lön.

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se