Fråga facket Fråga facket

Världshistoriens största strejk

Internationellt Tio fackliga centralorganisationer i Indien har genomfört en tvådagars nationell strejk som lamslagit stora delar av landet. Facken uppskattar att omkring 200 miljoner arbetare deltagit i strejken. Strejken har märkts i hela landet och vissa regioner såsom Assam, Kerala, Manipur var helt lamslagna då allmänna kommunikationer var inställda.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

De indiska fackens strejk kan ha stor betydelse för anställningsvillkoren i hela världen. Foto: AP Dube/Hindustan Times/Rex/Shutterstock

Protest mot politiska beslut

Strejken är en protest mot den indiska regeringens beslut att försämra arbetslagstiftningen med bland annat tidsbestämda anställningar, men protesterna är också en reaktion mot förändringar av pensionssystemet.

Att det nu iscensätts så omfattande strejker i Indien är inte förvånande, menar Leif Isaksson som är internationell ombudsman på LO.

- 7-dagars arbetsvecka med upp till 16 timmars arbetsdag är en bister verklighet för miljoner arbetstagare i Asien. Hårt arbete ger stora vinster åt de multinationella företagen som visar sitt tack genom att tillsammans med regeringar motarbeta alla försök till förbättringar för arbetarna.

- De rättigheter som åstadkommits av tidigare fackliga ansträngningar tas bort steg för steg genom avregleringar, privatiseringar och reglerade korttidsanställningar.

Pressen ökar på Indiens regering

I Indien har nu facken tagit klar ställning mot utvecklingen och den genomförda generalstrejken betraktas av de fackliga organisationerna som en stor framgång.

- Strejken ökar pressen på den indiske premiärministern Narendra Modi och den BJP-ledda regeringen inför de allmänna valen som är inom några månader, säger Leif Isaksson.

Kommer vi att få se en arbetstagarvänlig regering i Indien igen?

- Det kan mycket väl vara så att vi i framtiden kommer att se den indiska generalstrejken 2019 som händelsen som tippade utvecklingen till förmån för rimliga anställningsvillkor i inte bara Indien, utan i hela världen. Så viktig är den pågående aktionen och så viktig är kampen för rimliga anställningsvillkor i Asien.

Fakta om strejken i Indien

  • Strejken berör anställda inom statlig sektor, bank, finans och försäkring, telekom, industri och transport i både formell och informell sektor.
  • Pilgrimsresor, turistsektorn samt sociala och religiösa funktioner är undantagna från strejken.
  • Följande fackliga organisationer är engagerade: INTUC, AITUC, HMS, CITU, AIUTUC, AICCTU, UTUC, TUCC, LPF och SEWA.

Följ händelseutvecklingen i tidningen Arbetet Global