Fråga facket Fråga facket

Långsiktiga mål som gör skillnad redan nu

Kollektivavtal Sophie är engagerad i verkstadsklubben och IF Metalls avdelning 46. Innan semestern gick hon tillbaka från korttidspermittering till sitt ordinarie 2-skift som maskinoperatör vid Volvo VCBC i Olofström. I avtalsrörelsen vill hon se högre pensioner och mer pengar i lönekuvertet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

När arbetskamraterna frågar om jag jobbar fackligt på heltid svarar jag att det gör vi väl alla som är medlemmar, dygnet runt, årets alla dagar. Tillsammans ska vi hjälpa varandra, säger Sophie. Foto: Lars Forsstedt

Diskuterar du och dina arbetskamrater avtalsrörelsen?

- Ja det gör vi, men kanske inte så mycket som vi borde. Efter att den pausades och nu åter kommit igång är mycket ännu oklart och vi följer de uppdateringar som görs.

Vad tycker du är viktigast att facket driver i avtalsrörelsen?

- Främst tre områden; delpension, avtalspension och reallöneökning, svarar Sophie och säger bestämt att hon tänker arbeta tills efter 65 om hon orkar.

- Nu känner jag mig odödlig och kan inte tänka mig att inte jobba. Det verkar osocialt och jag skulle sakna mina kollegor, något att gå till och att känna mig behövd.

Att orka jobba de sista åren 

IF Metall kräver ökad deltidspension i flera kollektivavtal så att medlemmarna ska ha råd att gå ner i arbetstid och orka jobba de sista åren innan pension. Den finansieras av en del från de centrala löneförhandlingarna. De pengar som arbetsgivaren betalat in till avtalspensionen är viktiga, tycker Sophie.

Lösningar för hur den även ska avse tiden innan 25-årsåldern diskuteras och det skulle betyda mycket för henne som började arbeta på Volvo som 19-åring.

Mer pengar i plånboken nu påverkar även pensionen

- Jag tillverkar delkomponenter till ramen i karossen, det som inte syns på utsidan berättar hon.

- När lönerna ökar mer än inflationen och jag som anställd får mer pengar att röra mig med, den reallöneökningen, kommer att påverka även mig i framtiden när det är dags att gå i pension.

Vad vill du skicka med till dem som förhandlar?

- Att tänka långsiktigt med mål långt in i framtiden, men även få med något som gör skillnad redan nu, som mer pengar i plånboken.

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se