Fråga facket Fråga facket

Jag kände mig bakbunden

Anställningsvillkor Under lång tid jobbade Annica på ett callcenter under ständig stress, sömnlöshet, otrivsel och en ström av hotelser om att bli uppsagd. Ett otryggt jobb utan rättvisa villkor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Tack vare facket har vi förhållanden i dag som många tar för givet. Gå med i facket och stärk arbetet för bättre villkor, säger Annica som är med i Transport. Foto: Lars Forsstedt

Har du haft någon otrygg anställning?

- Ett av mina första jobb var på ett callcenter. Visserligen fick jag en tillsvidareanställning, men det var otryggt ändå. Presterade vi inte åkte vi ut!

Hur då?

- Det var bara på pappret jag hade en fast anställning. Uppnådde jag inte målen hotades jag med att få sparken. Det hände hela tiden att anställda avskedades, berättar Annica.

Omsättningen av personal var stor vid företaget som sysslade med telefonförsäljning av bland annat mobilabonnemang och pensionsförsäkringar.

- Så länge jag sålde bra blev jag hyfsat behandlad.

Trots allt fick Annica höga resultat, men hon var varken glad eller stolt över sitt arbete.

- Vid den tiden hade jag inte utbildning, det var svårt att hitta lediga jobb och jag var tvungen att kunna försörja mig och få in pengar till hyran. Jag kände mig bakbunden.

Chefen sa att vi var värdelösa

Annica vittnar om många exempel på hur arbetsgivaren utnyttjade systemet och anställde arbetslösa för att få en stor del av lönen betald genom bidrag från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan för att senare säga upp dem när tidsgränsen för stödet var uppnådd.

- Vissa morgnar blev vi inkallade till möten där chefen sa hur värdelösa och dåliga vi var. Där i heta stolen var du ensam när du möttes av hotelser.

- Öppnade jag munnen och sa något om arbetsmiljön, orättvisor och andra missförhållanden blev jag uthängd i gruppen av min närmaste chef som inte kunde ta en åsikt.

I slutet av anställningen blev Annica flyttad från sin heltidstjänst på dagtid till kvällsskiftet som inte innebar lika många timmar. Ett agerande som Annica uppfattade som en bestraffning och ytterligare ett sätt att försöka bryta ner och kuva henne. Istället sa Annica upp sig, bytte bransch och sökte sig till arbetsplatser som har kollektivavtal med LO-förbund.

Stå upp för trygga jobbskriv under LOs upprop här!

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se