Fråga facket Fråga facket

Facket distribuerar nödhjälp till krigets offer

Internationellt Vi kommer att vinna det här kriget, men priset blir högt med många döda och förstörd infrastruktur, säger den fackligt aktive Ivanna Khrapko som ser ett fortsatt stort behov av nödhjälp till Ukraina.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Ivanna Khrapko och hennes fackliga kollegor packar nödhjälp till flyktingar i Ukraina. Foto: Privat

Stort behov av nödhjälp till krigsdrabbade på flykt

Just den här dagen har det kommit en hjälpsändning från Olof Palmes Internationella Center och Kommunal. Den ska nu packas om och sändas ut till behövande runt om i Ukraina.

- Det finns stora behov i hela landet, men vi klarar just nu inte att leverera till de östligaste delarna av Ukraina där kriget pågår som mest. I stället inriktar vi oss på att stödja flyktingar därifrån, säger Ivanna Khrapko.

Ivanna möter barn på ett evakueringståg.

Ivanna Khrapko träffar barn på ett evakueringståg.

Hon leder ett fackligt nätverk av ungdomar som ända sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina har arbetat med att distribuera nödhjälp till krigets offer. Det är mat, blöjor, mediciner och annat som kan behövas i en nödsituation.

Sedan den tidigare intervjun ett par veckor in i kriget har nätverket växt, hittat rutiner för verksamheten och utvecklat den. Som exempel nämner Ivanna att de börjat samarbeta med facket på ett företag som tillverkar läkemedel, så att de kan hjälpa till och kontrollera hjälpsändningarna med mediciner.

Hålla igång det fackliga arbetet

Ivanna Khrapko har i någon mån vant sig vid att leva med kriget. Förra gången hon blev intervjuad befann hon sig i en stad nära den rumänska gränsen. Hon var i ett slags chocktillstånd, oroad över de ständiga flyglarmen och kunde inte sova på nätterna.

Sedan de ryska trupperna drog sig tillbaka från Kievs omedelbara närhet har hon kunnat återvända hem, till en huvudstad där situationen är någorlunda normal.

- Men jag har gått ner tio kilo under den här tiden, säger hon.

Facket för offentliganställda där Ivanna är aktiv har börjat återuppta normal facklig verksamhet. Den fackliga verksamheten handlar inte längre bara om akuta åtgärder i en krigssituation.

- Även om det pågår krig i landet finns det människor som har problem på sina arbetsplatser och behöver stöd. Vi vill kunna hålla i gång vår fackliga organisation. Snart går vi ut med en enkät till medlemmarna för att höra efter vilka behov de har.

Nödhjälpen måste fortsätta

I och med att förhållandena i stora delar av Ukraina blivit mer normala kan man ställa sig frågan om det fortsatt finns behov av humanitär nödhjälp. Men enligt Ivanna är behoven fortfarande enorma.

- Bara i regionen Poltava finns 130 000 flyktingar. De behöver mat och har problem med hälsan och saknar tillgång till mediciner. De är arbetslösa och har inga pengar. Därför måste nödhjälpen fortsätta, säger Ivanna Khrapko.

- Jag vet att vi kommer att vinna det här kriget, men priset blir högt, med många döda och förstörd infrastruktur. Jag vill verkligen tacka alla i Sverige. Inte från något annat håll får vi lika mycket stöd som från Sverige.

Text: Björn Lindh

Ge pengar du också!

Stöd Palmecentrets insamling för Ukraina! Swisha till: 123 240 60 72. Märk gåvan "Ukraina". Eller gå in på www.palmecenter.se/insamling-ukraina/ för att få information hur pengarna används och se fler sätt du kan stödja på.

Läs mer

LO-rapporten Demokratin på reträtt: Varför ska man bry sig?