Vart tredje skyddsombud trakasseras
Skyddsombudens dag instiftades 2012 av LO på 100-årsdagen av skyddsombudsuppdraget. LOs andre vice ordförande Berit Müllerström ansvarar för frågan i LO-ledningen.
- Det är extremt viktigt att vi har skyddsombud på arbetsplatserna i medlemmarnas vardag. Årets tema för Skyddsombudens dag är trakasserier av skyddsombud. Det är skrämmande och en oroande utveckling att var tredje skyddsombud trakasseras av sin arbetsgivare.
- Vi har cirka 60 000 skyddsombud inom LO men jag skulle vilja att vi hade många fler. Vi måste stärka den fackliga närvaron på arbetsplatserna. Våra skyddsombud ska inte skrämmas till tystnad. LO kommer att ta upp frågan med Svenskt Näringsliv, säger Berit Müllerström.
Enkät blev en rapport
Sanna Melin som är ombudsman och Sten Gellerstedt som är utredare på arbetsmiljöfrågor på LO har tillsammans med de 14 medlemsförbunden genomfört en enkätundersökning bland skyddsombud och huvudskyddsombud på arbetsplatserna för att kartlägga hinder, trakasserier, våld och hot mot skyddsombud.
Oroande siffror
Av de 7 680 skyddsombud som svarade på enkäten uppger 900 personer, eller 12 procent, att de har utsatts för trakasserier och 32 procent har utsatts för hinder på arbetsplatsen och 428 att de utsatts för våld eller hot om våld, vilket är 6 procent av de som svarat och är det skrämmande resultat författarna redovisar.
- Vi trodde inte att det var så mycket som 12 procent som trakasserats eller hindrats på arbetsplatsen. Där höjde vi på ögonbrynen, säger Sten Gellerstedt.
- Utsattheten kan handla om allt från att skyddsombuden hindras att gå utbildningar för sitt uppdrag till att arbetsgivaren hotar med uppsägning. Allt detta försvårar det systematiska arbetsmiljöarbetet som är så viktigt. Det är det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna som blir lidande om skyddsombuden inte kan arbeta som det är tänkt, säger Sanna Melin.
Värst i hotell- och restaurangbranschen
Hotell- och restaurangbranschen är mest utsatt för hot, hinder och våld.
- Vi har 43 procent i vår bransch som har osäkra anställningar och 40 procent personalomsättning. Genomsnittssysselsättningen är bara cirka 53 procent vilket motsvarar 21 timmar i veckan. De flesta jobbar på osäkra anställningar på korttidsanställningar på små arbetsplatser, förklarar Per Persson som är avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.
40 procent av HRFs skyddsombud hindras i sitt uppdrag och när det gäller olyckor på arbetsplatsen finns inte så många i statistiken men det finns ett stort mörkertal eftersom skyddsombuden motarbetas och våra medlemmar inte vågar anmäla, menar Per Persson.
Dokumentera allt
Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnadsarbetarförbundet redogjorde för grundförutsättningarna för att driva ett fall.
- Det krävs dokumentation, en korrekt anmälan, uppdraget och det ömsesidiga intresset måste klargöras och man måste hitta former för samarbete med arbetsgivaren och den lokala fackliga organisationen.
- Skyddsombuden måste få utbildning för uppdraget och en handlingsplan för skyddsarbetet ska upprättas och vi måste också bli bättre på kontakten mellan skyddsombud och ombudsmän. Då upptäcker man också i tid när skyddsombuden börjar få problem.
Nästa steg
- Skyddsombuden uppger annars att de tycker att deras uppdrag är roligt och berikande att de har möjlighet att jobba för sina arbetskamrater, säger Sten Gellerstedt.
Rapporten Trakasserier av skyddsombud ska vara en plattform för LO tillsammans med medlemsförbunden att gå vidare från. Flera förbund har redan projekt på gång som ska stärka skyddsombuden.
Se hela seminariet och lyssna på alla intressanta erfarenheter och fakta i LO PLAY.
Christina Jonsson- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.