Fråga facket Fråga facket

Åtta skäl att gå med i facket


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Facket Direkt

1. Du får anställningstrygghet

Om du är med i facket och blir avskedad utan giltig orsak kan facket hjälpa dig att få tillbaka jobbet. Är du inte med i facket måste du själv driva process mot din arbetsgivare i tingsrätten. Det är dyrt och slutar nästan aldrig med att du får tillbaka jobbet.

2. Du är försäkrad

Avtalsförsäkringarna, avtalspensionen, arbetslöshetsförsäkringen och medlemsförsäkringarna ger fackligt anslutna större trygghet både hemma och på jobbet – till en bråkdel av vad det hade kostat att skaffa sig samma försäkringsskydd på egen hand.

3. Du får bättre arbetsvillkor

Medlemmar i facket har bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö än dem som inte är med. Det gäller allt från arbetstider till hälsa, säkerhet och skydd mot trakasserier. Medlemmar i facket står inte ensamma, utan kan få hjälp att rätta till missförhållanden.

4. Hela samhället tjänar på det

Människor som mår bra på sin arbetsplats arbetar bättre, vilket leder till ökad produktivitet och stabilare samhällsekonomi.

5. Vi tjänar alla på det

Pensioner, barnbidrag och rösträtt är bara några av de rättigheter och förmåner som inte fanns innan arbetarrörelsen krävde dem. Idag betraktas de som självklarheter – även av arbetsgivarna. I dag är vi och arbetar för mänskliga rättigheter även i andra delar av världen.

6. Du har inflytande på arbetsplatsen

I många frågor måste arbetsgivaren förhandla med facket innan beslut fattas. Som medlem i facket får du inflytande över dessa beslut.

7. Din familj tjänar på det

Många medlemsförmåner till exempel medlemsförsäkringar, sträcker sig även till hem och familj.

8. Du får bättre betalt

Arbetsplatser med kollektivavtal har generellt högre löner än arbetsplatser utan kollektivavtal.

Kontakta något av LOs förbund för att bli medlem i facket.

Stärk dina kunskaper ytterligare - gå en facklig utbildning!