Skyddsombud
Skyddsombudet ska vaka över att arbetsgivaren fullgör sitt ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering enligt lagstiftningen. Det innebär också att skyddsombudet ska verka för att arbetsgivaren:
- har en lämplig organisation för arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamheten,
- har rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering,
- upprättar handlingsplaner och följer upp dem,
- fullgör sina skyldigheter i fråga om arbetsanpassnings- och rehabiliteringsutredningar med mera.
Läs mer i Arbetsmiljöverkets föreskrift om arbetsanpassning och rehabilitering (AFS 1994:1).
På mindre arbetsplatser kan skyddsombud saknas. Då faller dessa uppgifter på det regionala skyddsombudet eller på regionen/avdelningen/sektionen. Det är också bra om det lokala facket kommunicerar med regionen/avdelningen/sektionen när man får ett arbetsanpassnings-/rehabiliteringsfall på arbetsplatsen.
Klubben och/eller avdelningen och/eller regionen och/eller sektionen
Det är viktigt att den som förhandlar i ett rehabiliteringsärende har biträde av skyddsombud och tvärtom. Genom att arbeta integrerat använder vi våra samlade resurser bäst.
I regel kommer ett flertal frågeställningar upp, exempelvis arbetsmiljöfrågor, arbetsrättsliga frågor, försäkringsfrågor. Den lokala fackliga organisationen ska utse den eller dem som har mandat att förhandla i ett arbetsanpassnings-/rehabiliteringsärende.
Medlemmens önskemål om till exempel en speciell person som facklig representant ska givetvis beaktas och respekteras.
Oavsett vem eller vilka som förhandlar, ska hon/han/de ta biträde av andra fackliga företrädare när den egna kompetensen inte räcker till.