Fråga facket Fråga facket

Arbetarrörelsens folkhögskolor


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Facket Direkt

Resurs för folkbildning

Arbetarrörelsens folkhögskolor är en resurs för folkbildning, utveckling och förändring i arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen. LO och fackförbunden har ett nära samarbete med flera av dessa folkhögskolor runt om i landet.

Runö folkhögskola & utvecklingscentrum

En av folkhögskolorna inom fackföreningsrörelsen har en särställning och det är Runö folkhögskola & utvecklingscentrum som är LOs och förbundens utvecklingscentrum vad gäller facklig utbildning. De har uppdraget att genomföra alla utbildningar i det centrala Kunskapssystemet, alltså de vidareutbildningar som förbunden erbjuder sina förtroendevalda. I Kunskapssystemet är den två veckor långa utbildningen Insikter basen. 

Kurser och ekonomi

På en folkhögskola finns det en allmän kurs för att läsa in grundskola och gymnasium. Den allmänna kursen är ett till tre år beroende på deltagarens behov, erfarenheter och tidigare studier. Efter avslutad kurs kan man nå behörighet att studera vidare på högskola eller universitet. Många folkhögskolor har också specialämnen på programmet, till exempel teater, skrivarlinje, foto, fritidsledare och liknande. 

Den som går folkhögskola kan ansöka om studiemedel från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Studiemedlet består av ett bidrag och ett lån som ska betalas tillbaka. Undervisningen på en folkhögskola är kostnadsfri förutom för böcker, kursmaterial, studieresor och liknande. 

folkhogskola.nu finns en komplett förteckning över alla Sveriges folkhögskolor.

Som studieansvarig i ditt förbund bör du ha koll på vilka fackliga folkhögskolor som finns i din region och vilka kurser de erbjuder. 

Folkhögskolor nära dig

Dessa folkhögskolor är knutna till arbetar- eller fackföreningsrörelsen:

Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg

Albins folkhögskola, Landskrona

Västerås Bergslagens folkhögskola i Norberg och Västerås

Brunnsviks folkhögskola, Ludvika

Framnäs folkhögskola, Piteå

Långholmens folkhögskola, Stockholm

Malmö folkhögskola

Marieborgs folkhögskola, Norrköping

Medlefors folkhögskola, Skellefteå

Runö folkhögskola, Åkersberga och Stockholm

Sunderby Folkhögskola, Luleå

Viskadalens folkhögskola, Borås

Ädelfors folkhögskola, Vetlanda