Fråga facket Fråga facket

LOs avtalskrav: 4,4 procent men lägst 1 192 kronor

Kollektivavtal LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 4,4 procent plus en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor. Avtalens lägstalöner ska justeras upp ytterligare, med ett löneutrymme om 1 371 kronor. Det beslutade LOs styrelse i dag med en klar majoritet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I förra veckan beslutade LOs representantskap om gemensamma krav inför avtalsrörelsen år 2023. I dag, måndag, beslutade LO-styrelsen om lönekravens storlek i procent och kronor.

- LO-förbundens medlemmar har stått upp för landet i flera tuffa år och drabbas nu hårt av den ekonomiska krisen. Vårt krav är högre än tidigare avtalsrörelser och det förtjänar medlemmarna, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

- Satsningen på lägstalönerna gör att de med minst marginaler kan få en ekonomisk lättnad, men vårt budskap är fortfarande tydligt. Politik och arbetsgivare måste ta större ansvar nu – arbetarna ska inte ta hela smällen, säger Torbjörn Johansson.

Utöver lönekraven kräver LO-förbunden förbättringar i avtalsförsäkringar och avtalspension för att stärka skyddet för arbetare.