Fråga facket Fråga facket

LO kritiserar nytt direktiv om arbetskraftsinvandring

Arbetsmarknad LO riktar skarp kritik mot det nya direktiv regeringen och Sverigedemokraterna i dag kommit med kring arbetskraftsinvandring. LO fortsätter att kräva behovsprövning för att lösa problemen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det var positivt att den förra regeringen tillsatte en utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring. Vi är därför djupt kritiska till det besked som regeringen och Sverigedemokraterna idag lämnat om att utredningen får nya direktiv, säger Susanna Gideonsson, LOs ordförande.

- Regeringen skjuter helt bredvid målet. Det finns en enklare lösning och det är behovsprövning. Att den slopades har lett till att tusentals och åter tusentals arbetskraftsinvandrare - i yrken med inga eller låga krav på tidigare yrkeskunskaper - lurats, utnyttjats och exploaterats den senaste 15 åren, säger Susanna Gideonsson.

- Det nya direktiv som utredningen fått gör inte systemet enklare. Tvärtom. Att en utredare ska lämna förslag på lönegolv med en mängd olika undantag leder till ett ännu snårigare och komplicerat regelverk för både arbetskraftsinvandrarna och företagen.

- LO fortsätter att kämpa för ett enkelt och väl fungerande arbetskraftsinvandringssystem som är baserat på arbetsmarknadens behov via arbetsmarknadsprövning. Det leder inte dagens besked från regeringen och Sverigedemokraterna till.