Fråga facket Fråga facket

Välfärdsgapet 2024

Rapport Vård, skola och omsorg ska fungera. Skattefinansierad välfärd som fördelas efter behov är en förutsättning för att vanligt folk ska kunna leva goda liv.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Moa Källström

Välfärdsgapet 2024 är årets upplaga av LOs årligt återkommande rapport om resursbehoven i vård, skola och omsorg. Beräkningarna i denna rapport sträcker sig fram till 2028. I rapporten behandlas frågorna:

  • Vilka resurser krävs för att vi ska kunna behålla dagens välfärd även i framtiden?
  • Hur kan vi använda existerande resurser så att de räcker till mer välfärd?

I rapporten presenteras ett antal förslag på hur vi kan säkra att välfärden får de resurser som behövs och hur dessa resurser kan användas på ett bättre sätt än i dag. Med det som grund kan det politiska samtalet handla om hur vi ska utveckla och förbättra välfärden.

Rapportens slutsatser är:

  • Nu när inflationskrisen är över har kommunsektorn bättre förutsättningar att få ihop ekonomin nästa år, men ekonomin är fortsatt utmanande på sikt.
  • Välfärden behöver en mer stabil och förutsägbar finansiering – vi föreslår en ny regel för årlig uppräkning av statsbidragen (indexering).
  • Staten borde ta över en stor del av kommunsektorns skulder.
  • För en god välfärd (och ett jämnare skatteuttag) i hela landet behöver det kommunala utjämningssystemet fördela om mer resurser till kommuner och regioner med gles bebyggelse och befolkning med kort utbildning.
  • Välfärden behöver använda sina resurser bättre - framför allt genom att rulla tillbaka dyra marknadslösningar.

Rapporten är författad av Johan Enfeldt, Peter Gerlach och Ulrika Lorentzi.

Rapporten Välfärdsgapet 2024 (pdf)

ISBN: 978-91-566-3714-8