Fråga facket Fråga facket

Ge inte Kristersson chansen att sälja ut Sverige

Välfärd Kristerssons ledarskap för tankarna till Jönssonligan, men utan en plan. Men Sverige är inte en film där någon ska göra en kupp. Ytterst få efterfrågar fler avregleringar, privatiseringar och utförsäljningar av skolor och sjukvård, skriver LOs ordförande Susanna Gideonsson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Publicerad i Expressen 15 augusti 2022

Ulf Kristersson har inlett valrörelsen med att tala om andra. Någon egen plan för att göra Sverige till ett bättre land för vanligt folk har han dock inte. Så vad kan Sveriges löntagare förvänta sig om Ulf Kristersson blir statsminister? Låt oss syna hans politiska gärning.

Skurkföretagen måste bort
Kristersson har under flera år lagt förslag om höjd matmoms. Det vill han inte gärna prata om i dag, när levnadsomkostnaderna skenar. Men är frågan borta från Kristerssons matbord? Han vill ta bort höjningen av a-kassan och återinföra stupstocken i sjukförsäkringen. Han talar gärna vitt och brett om saker han vill göra emot brottsligheten, men talar sällan om den kraftigt framväxande arbetslivskriminaliteten. För oss i fackföreningsrörelsen är det självklart: skurkföretagen ska bort. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Det ska vara svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad.

Till den som har ett tungt fysiskt arbete gav Kristersson ett tydligt besked redan under sin tid som socialförsäkringsminister. Lösningen är inte bättre arbetsmiljö utan att den som jobbar ska hålla sig i ”trim”. Det enda bestående Ulf Kristersson lyckades åstadkomma när han var socialförsäkringsminister var att kasta ut cancersjuka från sjukförsäkringen.

Riskkapitalisterna är bara en taxiresa bort
Kristersson har aldrig lett i kris och aldrig haft ansvar för avgörande politiska beslut för Sveriges framtid. Han har däremot försökt bilda regering flera gånger men alltid misslyckats. Hans gärning i riksdagen kan bäst sammanfattas med att han medverkat till att kasta Sverige in i regeringskris mitt under brinnande krig i Ukraina, förmodligen det mest hotfulla läget i vår omvärld sedan andra världskriget.

Hans enda stora politiska projekt har varit att öppna för regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, ett parti grundat av nazister.

Under sin tid som lokalpolitiker ägnade sig Kristersson åt att sälja ut förskolor, äldreboenden och lägenheter. När han var kommunalråd i Strängnäs skulle allt reas ut. Ändå gick kommunen back under hans första budgetår. Men för Ulf Kristersson ligger en skola eller ett sjukhus att sälja ut aldrig längre bort än en skattefinansierad taxiresa till ett möte med någon riskkapitalist som vill sko sig på vår välfärd.

Jönssonligan men utan plan
Kristerssons ledarskap för tankarna till Jönssonligan, men utan en plan. Men Sverige är inte en film där någon ska göra en kupp. Ytterst få i Sverige efterfrågar ännu mer avregleringar, privatiseringar och utförsäljningar av skolor och sjukvård. Med Kristersson vid makten bygger vi inte ett starkt samhälle. Vi får bara ansvarslöshet och en ledarskapslös rea på vår gemensamma trygghet.

Kristersson spelar tuff i medierna men att styra ett land förmår han inte. Är det någon som tror att denne lealöse ledare skulle kunna styra en högerregering med viljor spretandes åt alla håll? Han håller helt enkelt inte måttet och hans politik slår mot vanligt folk. Hans fokus är de redan välbeställda.

I kontrast till Ulf Kristersson står Magdalena Andersson. Hon vågar säga som det är, göra det som krävs och har tydligt visat att hon är den som kan leda Sverige i en tid av oro och skapa trygghet för vanligt folk
Ulf Kristersson håller inte måttet. Låt honom inte få chansen att sälja ut Sverige.

Susanna Gideonsson, LOs ordförande