Sammanfattning av LOs synpunkter
- LO anser att det är motiverat att subventionera ny elproduktion för att säkra den svenska klimatomställningen och svensk konkurrenskraft.
- LO noterar att utredningen inte haft som uppdrag att redogöra för den samhällsekonomiska effektiviteten i ny kärnkraft. LO efterfrågar en sådan bedömning från myndigheterna.
- LO vill betona behovet av ny elproduktion i närtid och är kritiska till att regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att öka investeringarna i exempelvis havsbaserad vindkraft här och nu. Särskilt då den subventionerade kärnkraften riskerar att tränga undan investeringar i andra kraftslag.
- Om ny kärnkraft ska byggas med så här stora statliga subventioner anser LO att den ska ägas offentligt.
- LO ser ett problem i att det endast är svenska elkunder och skattebetalare som ska bära den risk och betala den skatt som ger nytta åt hela det nordiska elsystemet. LO hade gärna sett att utredaren tydligare diskuterade modeller för att låta även utländska köpare av den nya elen bidra till finansieringen.
- LO vill uppmana regeringen att tydligare söka bred politisk förankring kring finansieringsmodellen.
- LO är positivt inställd till utredarens ambition att använda statens låga finansieringskostnader för att lösa ett konkret samhällsproblem, men anser att utredningen hanterar lånemodellens samspel med det finanspolitiska ramverket alltför styvmoderligt. Med dagens finanspolitiska ramverk måste de nya reaktorernas byggkostnader finansieras krona för krona i statsbudgeten. Detta är inte en samhällsekonomiskt rimlig hållning. Regeringen bör tydliggöra hur ett eventuellt investeringsbeslut ska hanteras i relation till ramverket.