Från heltid till deltid – så funkar hyvling
Tänk dig att du jobbar heltid. Det är mycket att göra, men du och kollegorna kämpar på. En dag fattar din arbetsgivare beslutet att skära ner. I stället för att följa lagen om anställningsskydd och säga upp en person enligt turordningslista tar arbetsgivaren bort timmar från allas scheman.
Din heltid blir deltid. Du får lägre lön. Din pension påverkas. Du tvingas plötsligt att slåss om extra timmar för att få ekonomin att gå ihop. Om du hade blivit uppsagd hade du haft lön under uppsägningstiden och rätt till a-kassa. Nu förväntas du bara gilla läget.
Stoppa hyvling i kollektivavtal och lagstiftning
En uppmärksammad dom i Arbetsdomstolen slog i höstas fast att hyvling inte strider mot lagen om anställningsskydd. Sedan dess har flera LO-förbund krävt att arbetsgivarna slutar hyvla tjänster. Hyvlingen har blivit en stridsfråga i de pågående avtalsförhandlingarna. Men förutom reglering i kollektivavtal kräver facket ny lagstiftning. Lagen om anställningsskydd måste skydda både anställning och sysselsättningsgrad. Det beslutade LO-kongressen 2016.
För att uppmärksamma frågan och sätta press på arbetsgivarna har Handels, Hotell- och restaurangfacket och GS inlett kampanjen #Slutahyvla. Kampanjen har fått stort genomslag i sociala medier där förtroendevalda och medlemmar vittnar om oron för hyvling.
Gå från ord till handling – delta i kampanjen!
Läs mer om kampanjen på Slutahyvla.se. Du kan också använda hashtagen #slutahyvla i sociala medier och berätta hur du påverkas av hyvling.
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.