Bättre arbetsmiljö, högre garantipension och trygghet hela arbetslivet. När pensionsgruppen idag presenterade sitt förslag på hur pensionssystemet ska reformeras var flera av LO-kraven på framtidens pensioner tillgodosedda. Det blir en höjning av pensionsåldern, men också:
- En höjning av garantipension och bostadstillägg för de som har det sämst ställt.
- Rätten till a-kassa och sjukpenning följer med upp till 66 år.
- Undantag för den som haft ett långt arbetsliv: den som jobbat i 44 år kan få garantipension vid 65 år.
- En reformering av det orättvisa fondlotteriet i PPM-systemet.
I flera år har facken påtalat att en eventuell höjning av pensionsåldern kräver stora satsningar på arbetsmiljö och trygghetssystem.
– Idag är det många LO-medlemmar som inte orkar jobba ett helt arbetsliv. För att de ska kunna arbeta längre behöver arbetsmiljön förbättras. Dessutom måste man ha rätt att vara arbetslös eller sjukskriven de sista åren. Att politikerna lyssnat på LO i dessa frågor är bra, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LOs ordförande.
LO kräver en höjning av den allmänna pensionen
En del frågetecken återstår dock att reda ut innan LO kan acceptera pensionsgruppens förslag i helhet. Enligt Karl-Petter Thorwaldsson är det viktigt att fack och arbetsgivare får fortsatt inflytande i diskussionerna, framför allt genom det råd för arbetsmarknadens parter som föreslås av pensionsgruppen.
Det viktigaste för LO är att mer pengar kommer in i systemet.
– Den del av pensionen som kommer från arbete måste höjas med minst 2 procent. Bara genom att höja avsättningarna till pensionerna kan vi garantera att LO-förbundens medlemmar får drägliga villkor på ålderns höst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
En LO-medlem ska ha 70 procent av slutlönen i pension
När det nuvarande pensionssystemet infördes på 1990-talet var målsättningen att LO-medlemmarna skulle få 70 procent av slutlönen i pension, ungefär samma nivå som i det tidigare ATP-systemet.
Verkligheten blev dock en annan. Idag får LO-medlemmarna ut cirka 60 procent av slutlönen i pension.
– Målet är att kvinnor och män i LO-yrken ska få 70 procent av lönen igen. Det nya förslaget från pensionsgruppen är ett steg i rätt riktning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Mer om LO och pensionerna
Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar uppgörelsen i Sveriges Radio P1
Karl-Petter Thorwaldsson i Expressen: "Får inte bli klassfråga"
Ladda ner rapporten Vad krävs för en hållbar pension? från 2016 (pdf)